Lite rapporter

 

Lagligt eller olagligt?

2009-07-20

 

Så har  då, efter en extra liten tur genom Målilla, några fler Jersey Giants kommit till ett nytt hem. Tack för det Annelie.

Jag är som några av er vet, mycket restriktiv med att ta in levande djur till min besättning. Mina "Jättar" sitter i "husvagnskarantän", och det kommer de att få göra ett bra tag. Jag är ju inte helt skyddad genom att bara köpa ägg, det fanns faktiskt fler sjudomar som sprids med äggen än vad jag trodde, men på Jordbruksverket tyckte de att det var en bra grundtanke.

Jag har haft mycket kontakter med Jordbruksverket ett tag nu. Jag håller på att undersöka förutsättningarna för att importera avelsägg. Klart är att det är krångligt, och MYCKET dyrt. Jag har haft kontakt med speditörer, flygfraktbolag, och jag har kontaktat  de amerikanska och brittiska motsvarigheterna till Rasfjäderfäförbundet. Det underlättar ju med goda engelskakunskaper. Det krävs MYCKET pappersarbete för att vara helt laglig. Jag skulle aldrig få för mig att smuggla in något. Jag vill inte vara den som gör t ex Newcastlesjukan vanlig i Sverige. Som djurägare och ev importör har man ett enormt ansvar för att andra djurägare och djur inte blir lidande för det man gör. Man måste ha importlicens, och veterinärintyg från avsändaren med friskhetsgarantier. Besättning som man får äggen från, ska finnas i en zon fri från bland annat Newcastlesjukan, salmonella, och fågelinfluensa. Besättningen ska regelbundet testas för sjukdomar, och nytagna prover måste medfölja transporten. Det här gäller alltså INTE import av levande djur, utan "bara" ägg. Man får heller egentligen inte kläcka äggen själv. Det ska göras på ett karantänkläckeri. Det är någon i Uppland, som försöker få tillstånd att bygga ett, men för tillfället finns det inget  i Sverige. Det är oerhört många regler som måste följas. Man kan ansöka om tillfälligt tillstånd för varje gång man importerar, om man kan uppfylla alla krav. Det måste vara ett helt tillslutet utrymme. Det ska finnas en "barriär", där man byter från ytterkläder till innekläder. Man får självklart inte kläcka andra fåglar än just de importerade. Anläggningen ska ligga minst en kilometer från annan fågelanläggning. Det ska finnas anordningar för att ta hand om avfall, t ex spån och avföring, döda fåglar och liknande. Ett sätt kan vara en godkänd förbränningsanläggning. Som ni förstår är det här en jättecirkus att dra igång. Det är i alla fall ingenting för min plånbok just nu. Det ÄR enklare om man bara ska ta in några ägg från EU-land bara för hobbybruk, men då ska det vara just för hobbybruk, och små mängder ägg. Så fort du säljer av de importerade äggen, de kläckta kycklingarna, eller andra fjäderfän från din gård, så ÄR du professionell, och inte hobbyfarmare. Som jag har skrivit på en annan hemsida, så har alltså ordet professionell ingenting med goda kunskaper att göra, utan handlar bara om pengar eller inte. Importerar du ägg, och säljer vidare, räknas det som inkomstbringande verksamhet, och då ska du så klart ha registrerad firma, och då gäller också de hårdare reglerna för import. Vissa av reglerna kommer man i alla fall inte ifrån. Importlicensen måste finnas och kläckningen måste ske enligt vissa regler.

Har man fått ägg skickade med post från någon god vän, eller tagit hem några ägg efter en utlandsresa, utan att ha importlicenser, så är det olagligt så det smäller om det. Naturligtvis inte bara olagligt, utan omoraliskt också. Den som gör det har ju inga tankar på andra hönsentusiaster, eller också är de bara extremt dumma i huvudet, som tror att sjukdomar inte drabbar just deras höns.

Ska du köpa avelsägg eller kycklingar? Ta reda på om den du köper av har rent mjöl i påsen, annars tycker jag att du ska avstå.