Din Rubrik

Igår bakade jag tunnbröd.

Jag undrar vad jag ska hitta på idag...

Det luktar död i hörnet där datorn står.

Nackdelen med råttgift är att rättjävlarna lägger sig och dör på olämpliga ställen. Innan de har mumifierats, så luktar det apa. Just nu ligger det en och ruttnar i väggen eller ovanpå innertaket i stora rummet. Det är bättre med fällor då, för där kan man lägga gnagarna där man vill.

Jag har gjort bilden klickbar så att ni riktigt kan gotta er åt den!

U-land Down Under?

Jag brukar titta på "Gränsbevakarna Australien". Det är rent otroligt vad folk försöker smuggla in. Knark är väl inte så konstigt, även om det är förskräckligt, men allt det andra! En man som "underlät att deklarera" ett lass med vaniljsåspulver. Jag blir halvt galen av att inte vara på plats så att jag kan fråga direkt. Varför tar man med sig vaniljsåspulver från Afrika till Australien? Varför blev han halvt galen för att han skulle få överlämna det till tullen? "Nu får mina barn inte det här och de har verkligen längtat efter det!!!!" Finns det inte vaniljsåspulver i Australien??? Det hade varit lättare att förstå om han hade gömt knark i pulvret, men det hade han ju inte gjort! Det var BARA vaniljsåspulver!

Asiater som kommer med fyra resväskor stora som sommarstugor. De deklarerar att de inte har några livsmedel med sig och sedan visar sig väskorna/stugorna innehålla tillräckligt med mat för utrota svälten i en halvstor afrikansk by.

Om de tog med sig sådant som inte finns att får tag på i Australien, svalbon och friterade äckligheter, så kunde jag förstå det, men de kommer med papaya, torkad fisk osv. Jag tror visst att dessa saker är billigare i Vietnam än i Australien, men måste man inte räkna in kostnaden för flygbiljetten också?

C-A. det funkar!!

Jag ställde alltså drickun på jäsning igår kväll. Jag och C-A var fundersamma på hur det skulle kunna jäsa i "10 till 15 grader". Idag på morgonen tittade jag på jäsröret och undrade detsamma. När jag stod där och gluttade rapade jäsröret helt plötsligt till och sa BLUDDERUTT. Det har börjat jäsa och inte måttligt heller. Detta är roligare än tv.

Då är det på gång!

"Drickun" är påbörjad.

Malten blötläggs i kokande vatten

Koka upp vatten. Wamsler är expert på det!

Enriset ska kokas så att kvistarna blir mjuka.

Förbereda för silningen som ska ske genom malt och enris.

Man lägger enriset så att malten inte ska täppa till avrinningen, lägger på malten och sedan kan man hälla på det kokande vattnet.

Den utgående strålen ska vara lika strid som "när det kommer ut ur kroppen", dvs pissestråle. Det tar med andra ord en stund innan det har runnit färdigt.

Just nu håller jag på att koka upp det för att sedan koka upp humlen med lite av vätskan. Sila ifrån och kyla ner alltihopa. Nu passar mitt gigantiska badkar fint! Tillsätt jäst och häll i jäskar.

Hur det går sedan vet jag inte. Men roligt är det.

Ta det lugnt var det!

I förra veckan hade jag lite för bråttom hem. Jag hade varit med traktorn på andra sidan skogen och lämnat lite användbart. Eftersom jag inte hade något i skopan, så kunde jag dra på lite.

Man kan ställa in motståndet/fjädringen på sitsen. Är man tung ställer man den lite hårdare och tvärtom som lättviktare. Jag har trots detta ställt den lätt eftersom jag har så korta ben. Om jag inte sjunker ner ordentligt så når jag inte ner till golvet. MYCKET obekvämt med dinglande ben. I mörkret genom skogen uppmärksammade jag inte ett jättegupp, for upp i taket, landade med en smäll och ändrade samtidigt min längd från 168 till 157.

Fortfarande efter snart en vecka känns det som om jag har en kotkompression på på drygt 10 cm. Jag har satsat på att ta det mycket lugnt ett tag framöver.

 

Om jag ska kunna lägga parkettgolv överallt så måste jag flytta på en massa saker. En del saker ska jag dessutom slänga ut helt och hållet för att de är klumpiga och opraktiska.

En ny länk.

Nu finns det en ny länk på Länksidan. Tjakt handlar  om jakt, Tysk Jaktterrier och vildsvin. Jaktlaget! Det här är något för er!!

  

       Här é de!!

Här é de är inhyst i gamla kapellet i Slättingebygd. Slättingebygd ligger norr om Nybro längs med Alsterbrovägen. Man kan också ta sig dit från Bäckebo genom att köra mot Nybro.

Där är det nu och fram till jul,  tillfällig försäljning av gardintyger, julsaker, presentartiklar, antikt, kuriosa och loppisprylar.

Gör en utflykt dit, det finns mycket att titta på och om du handlar för mer än 100 kronor så blir du bjuden på kaffe.

Öppettider :

Torsdag - fredag 12.00 - 18.00

Lördag - söndag  10.00 - 16.00

       Välkomna

TV alldeles nyss.

I The Mentalist lärde jag mig just ett nytt skällsord.

Passa er Mameluckjävlar.

Eftersom mameluckerna var ett folkslag så måste det väl vara rasistiskt.

I gamla da´r dög det med hackat enris.

Jag är vansinnigt trött på att lägga parkettgolv!!

Jag håller på att gå igenom gamla kvitton och garantisedlar.

Om kvittot har bleknat så mycket att man inte kan läsa vad det är för apparat man har köpt - kan det vara garantitid kvar då?

Fast papperskassar är också bra.

Jag blev ju, tack vare en granne, av med buffén från stora rummet. Det blev mycket mer plats. Nu är det bara ett litet problem.

Var ska jag göra av allt linne?

Här syns det lite bättre.

Hur söt Imse är. Åsså golvet också.

Utan blixt ser det helt perfekt ut.

Igår var jag och grannen på galej. Jag ska inte gå in närmare på det hela, men när vi klev in genom dörren, så sjönk medelålder med 25 år.... Jag kan bara säga - Nybro by night.

Fast musiken var riktigt bra och buffén slank ner den också.

Dimma och ösregn så att jag fick leta ordentligt efter avfartsvägen på hemvägen genom skogen.

Idag har jag fått lite ordning på parketten.

Nästa gång kanske jag använder blixten.

Det är lite annat som jag tänkte ta tag i nu.

Alla föremål ( jag vill inte skriva möbler bara...) som flyttas över till parkettgolvet nu, förses med möbeltassar!!

Kan detta vara jag!!??

Midvinterblot.

Festen är räddad. Idag fick jag hem en del av maten.

Nu återstår bara att få av så mycket ragg som möjligt så att det inte luktar bränt hår när den grillas.

Det är ju inte lite ludd på en sån häringa best.

Nu gäller det bara att börja brygga drickan.

Ursäkta franskan.

Jag håller på att lägga parkettgolv.

DET FINNS INTE EN ENDA JÄVLA RÄT VINKEL I DET HÄR HUSET!!!!

Ja utom nybygget gjort av Enkvists bygg förstås.

Nina - Jag har läst din kommentar, men har inte haft tid att kolla länken än.

Nu ska jag höja blodsockret och sänka blodtrycket.

Aset är ute!

Ja, kanske inte helt ute, men utbaxad i köket i alla fall.

Och nu ser det nästan likadant ut som när snickarna var här.

Nu ska bara den nya ägaren komma och hämta buffén. Den väger några kilo, men jag lyckades ju få ut den i köket i alla fall. Att få ut den genom ytterdörren och lasta på den på något är däremot inget som jag tänker ägna mig åt.

Sedan är det dags att pussla ihop parkettgolvet.

Vi tar lite vackert att titta på också.

Jag glömde handla.

Jag lovade baka ett lass med bullar. Strösockret var slut. Vilket är bäst, brun farin eller syltsocker?

Jag har inte börjat med "Drickun" än.

Det har kommit lite annat i vägen. Jag har fått ( hämtat ) hem lite parkettgolv. Nu ska jag väl inte påstå att jag håller på att lägga det, men jag har flyttat på en massa saker i rummet och har placerat två parkettlängder på golvet. Det kan ju tyckas enkelt att lägga parkett med Kährs klickmetod, men det gäller inte i gamla hus. Jag la ut en längd längs med väggen för att se hur det blev. Om golvplankan är rätvinklig och det utgår jag ifrån att den är, så är vinkelnpå väggen  i hörnet bakom tvn cirkus 82 grader. Det där med vinklar i gamla hus .....  Det ser ju inte så farligt ut nu. Det ska nog ordna sig när det kommer en list på. Fast nu är det ju inte bara EN bräda som ska dit, utan sisådär 70!! Om vi räknar 8 mm fel per bräda. Om det är 40 brädor i bredd. Då kommer den sista brädan att behöva se ut som en kil -  en centimeter i ena änden och tre decimeter i andra. Det kan nog bli kul det här...

Fullt upp.

Jag funderar på att ha fest i december. Det ska bli ett midvinterblot med helstekt vildsvin och lite annat gott. Jag hade planer på att fixa mjöd till gästerna. Det finns faktiskt på Bolaget. Till det facila priset av nästan 200 pix per flaska. Lite Googling gav utdelning på recept på hemkört. Hmm, kanske pröva, det kan ju vara kul. Jag gav upp redan vid första ingrediensen - 4,7 kilo honung!! Det verkade inte bli billigare än Bolagets 75 cl flaskor.

Efter att ha spridit ut att jag var på jakt efter en liten kulting, så fick jag många råd om olika sorters dricka. "Dricku" verkade vara det mest intressanta. Annat namn är också "Gotlandsdricka". Jag har en god, gotländsk vän en bit bort, så det fick bli lite rådfrågning, men innan dess så blev det Googling igen. Jodå, man kan brygga "dricku" själv.  Det första receptet jag hittade löd -

15 kilo malt varav hälften ska vara rökt (?).

8 kilo farin.

1 normalstor enbuske (??!!??)

1 näve humle.

1 nypa bakjäst.

70 liter vatten.

Tja, eftersom jag inte kan någonting om malt, så var den första funderingen vad "rökt" malt var för något. Sedan undrade jag hur stor en "normalstor" enbuske var. Sedan kom jag till vattnet... Jag vet ju vad det är, så det var inte det som föranledde funderingarna, utan mer mängden. 70 liter. SJUTTIO LITER!!! Jag hade LITE frågor när jag åkte hem till J för att rådfråga.

Jag hade hittat ett bryggeri på Gotland som skrev på sin hemsida att de gjorde Gotlandsdricka, men i deras prislista verkade de bara ha olika sorters öl.

J sa att det nog inte fanns någon som köpte dricku, för det gjorde alla själv. "Normalstor" enbuske visste hon precis hur stor den var. Tydligen är alla enbuskar på Gotland lika stora...

Huset som hon bor i köpte hon av en man som också var från Gotland. Han tillverkade antagligen dricku själv, för han hade lämnat kvar några jäspytsar. De har jag nu lånat för att försöka mig på lite tillverkning av Gotlandsdricka.

Jag har hittat ett recept som har specificerat storleken på enris till "10-15 grenar som är ca 20-30 cm långa". Jag har beställt hem 10 kilo malt ( hette "Gotlandsmalt" hos leverantören. Enkelt och bra,) och 1 hg humle ( pellets! Egendomligt, men det ska tydligen vara bättre). Av detta ska det bli endast 40 liter dricka. Således en droppe i havet i sammanhanget. Förmodligen ett recept av någon som inte är gotlänning. Det finns dessutom lika många recept som det finns gotlänningar.

På måndag ska jag koka upp vatten och sätta igång med provkörningen. Nu är min Wamsler guld värd, för som det står i receptet - förbered så mycket kokande vatten som möjligt då det tar tid på en vanlig spis.

Tja, det ska i alla fall bli kul att prova. Det finns väl bara tre varianter av resultat. Antingen blir det så äckligt att ingen vill dricka, eller också blir vi magsjuka allihop, eller också smakar det utmärkt och vi blir snorfulla allihop. Det kommer en rapport när drickan är klar och efter festen.