Jag funderar på att ha fest i december. Det ska bli ett midvinterblot med helstekt vildsvin och lite annat gott. Jag hade planer på att fixa mjöd till gästerna. Det finns faktiskt på Bolaget. Till det facila priset av nästan 200 pix per flaska. Lite Googling gav utdelning på recept på hemkört. Hmm, kanske pröva, det kan ju vara kul. Jag gav upp redan vid första ingrediensen - 4,7 kilo honung!! Det verkade inte bli billigare än Bolagets 75 cl flaskor.
Efter att ha spridit ut att jag var på jakt efter en liten kulting, så fick jag många råd om olika sorters dricka. "Dricku" verkade vara det mest intressanta. Annat namn är också "Gotlandsdricka". Jag har en god, gotländsk vän en bit bort, så det fick bli lite rådfrågning, men innan dess så blev det Googling igen. Jodå, man kan brygga "dricku" själv. Det första receptet jag hittade löd -
15 kilo malt varav hälften ska vara rökt (?).
8 kilo farin.
1 normalstor enbuske (??!!??)
1 näve humle.
1 nypa bakjäst.
70 liter vatten.
Tja, eftersom jag inte kan någonting om malt, så var den första funderingen vad "rökt" malt var för något. Sedan undrade jag hur stor en "normalstor" enbuske var. Sedan kom jag till vattnet... Jag vet ju vad det är, så det var inte det som föranledde funderingarna, utan mer mängden. 70 liter. SJUTTIO LITER!!! Jag hade LITE frågor när jag åkte hem till J för att rådfråga.
Jag hade hittat ett bryggeri på Gotland som skrev på sin hemsida att de gjorde Gotlandsdricka, men i deras prislista verkade de bara ha olika sorters öl.
J sa att det nog inte fanns någon som köpte dricku, för det gjorde alla själv. "Normalstor" enbuske visste hon precis hur stor den var. Tydligen är alla enbuskar på Gotland lika stora...
Huset som hon bor i köpte hon av en man som också var från Gotland. Han tillverkade antagligen dricku själv, för han hade lämnat kvar några jäspytsar. De har jag nu lånat för att försöka mig på lite tillverkning av Gotlandsdricka.
Jag har hittat ett recept som har specificerat storleken på enris till "10-15 grenar som är ca 20-30 cm långa". Jag har beställt hem 10 kilo malt ( hette "Gotlandsmalt" hos leverantören. Enkelt och bra,) och 1 hg humle ( pellets! Egendomligt, men det ska tydligen vara bättre). Av detta ska det bli endast 40 liter dricka. Således en droppe i havet i sammanhanget. Förmodligen ett recept av någon som inte är gotlänning. Det finns dessutom lika många recept som det finns gotlänningar.
På måndag ska jag koka upp vatten och sätta igång med provkörningen. Nu är min Wamsler guld värd, för som det står i receptet - förbered så mycket kokande vatten som möjligt då det tar tid på en vanlig spis.
Tja, det ska i alla fall bli kul att prova. Det finns väl bara tre varianter av resultat. Antingen blir det så äckligt att ingen vill dricka, eller också blir vi magsjuka allihop, eller också smakar det utmärkt och vi blir snorfulla allihop. Det kommer en rapport när drickan är klar och efter festen.