Blogg

Nu blir det långdraget

Nu får jag skärpa till mig och skriva något. Jag har haft en massa roliga formuleringar i huvudet som jag har glömt eftersom jag inte skrev ner dem direkt.

Några små saker i alla fall.

Jag får mail ifrån ett företag som heter Friluftsmeny. Jag vet inte riktigt varför jag får deras reklamutskick, men det var väl något där som var intressant någon gång. De säljer som man kan förstå av namnet, friluftsmat. Det är frystorkat och varmtorkat om vartannat och de vänder sig inte bara till campare. Nu är ju det stora "preppers"!! Det är de som förbereder sig för den stora katastrofen och laddar med mat, fotogen, tändstickor och annat bra att ha och förmodligen tillhör de där som har telefonen fastvuxen i vänsterhanden... Jag har väl antagligen alltid varit en "prepper", fast utan telefonen i handen då. När mina vänner sett mina lager i frysar och skåp har de många gånger sagt att jag nog klarar tredje världskriget också. Och fjärde, och femte, och...

Det är en speciell känsla sent på hösten då allt är slaktat och påfyllt i frysar, vedhögen tornar upp sig och man ändå inte har börjat drömma mardrömmar om snö! Det känns att jag är förberedd på den arktiska kylan då ingenting växer. I alla fall har jag inte förstått mig på det här med "preppers", för förberedda på en krissituation borde alla vara.

Men då var det det här med Friluftsmeny.se. Där kan man köpa saker som finns i många andra affärer. Det är kanske bra kvalitet, men det är också katastrofalt mycket dyrare! "Fullkornsmüsli med frukt". Innehållsförteckning - Veteflingor, Havregryn, Mjölkpulver, Russin, Socker, Corn Flakes (majs, socker, salt, kornmalt), Solrosfrön, Mandel, Jordgubbe (och JA, det står verkligen JordgubbE, så det finns väl bara en i varje påse!), Ananas och Hasselnötskrokant."

Det låter ju gott och är ungefär vad som ingår i min egen müsli, fast jag har ju skippat allt sockret, krokant och mjölkpulver. Jag använder ju riktig mjölk. Jag tycker väl att man kan ta med sig sin egen mix och ta mjölkpulvret i en påse bredvid. Varför tycker jag det? Jo för att Friluftsmenys produkt innehåller 150 gram och kostar 59 sek. Yes ni läste rätt! FEMTIONIO SVENSKA KRONOR!! För ett och ett halvt hekto müsli med mjölkpulver! Tillagningsinstruktionerna säger att man ska tillsätta "kallt eller hett vatten ( vem äter varm müsli!?) direkt i påsen och vänta. Frystorkade rätter bör stå och dra upp till 15 minuter för bästa resultat".

Jag kan förstå om man vill låta den frystorkade köttgrytan svälla i 15 minuter, men müslin tillagad med hett vatten låter riktigt äcklig efter den tiden.

Innan jag började blanda min müsli själv så köpte jag färdig i en-kilospåsar. Jag minns inte vad jag gav för dem, men jag kan säga att det INTE var 393 spänn för en påse!! Fast förlåt, då ingår det ju mjölk också...

Vad är det för människor som går på det här??!!

Det finns mer att köpa hos dem och det mesta går att fixa själv till ett betydligt lägre pris.

De säljer en "Nödmeny". "Man rekommenderas att ha minst tre dagars mat hemma vid kris eller nödläge. Elavbrott eller snökaos". Jag undrar lite vad man har tänkt ska hända efter de där tre dagarna.

I alla fall räcker de här paketen till tre måltider per dag. Frukost, lunch och middag. Frukosten innehåller exklusiva saker som Fullkornsmüsli med frukt. Luncherna och middagarna är "Dag 1 - Meatballs with pasta ( helt plötsligt har de blivit lite internationella och skriver på engelska. Kan det bero på att allt är importerat..? ), Tuna chili pasta, Dag 2 -  Chili con carne, Mexican tuna pasta, Dag tre - Pasta Bolognese."

Ser ni något mönster? Pasta kanske? Dessutom är det bara en varmrätt tredje dagen så de räknar väl med att strömmen är tillbaka och man är framplogad på eftermiddagen dag tre.

Jaha, vad kostar då det här exklusiva paketet? Om man väljer just den här omväxlande (ha!) menyn så går det till 586 kronor!! FEMHUNDRAÅTTIOSEX SVENSKA KRONOR, trots att de skrev på engelska på varmrätterna. Det innebär att det skulle kosta 200 kronor om dagen och om snön framhärdade med att falla skulle en månads mat kosta cirkus 6000 kronor. För mestadels pasta!

Om man nu ska lägga upp ett lager hemma och följaktligen inte behöver tänka på låg vikt i ryggsäcken så går det väl lika bra med konserver eller annan torrskaffning. 

Jaja, den siste torsken är ju inte född än.