Kolatårta.

SÅ GOD ATT MAN INTE KAN SLUTA ÄTA:

BOTTEN

175 gr. sötmandel

1 msk potatismjöl

4 äggvitor

2 dl strösocker

Mal mandeln och blanda den med potatismjölet. I originalreceptet står det att man ska skålla och skala mandeln, men det struntar jag i. Gästerna brukar äta tårtan ändå....Det allra bästa är om du har en gammal handdriven mandelkvarn. Kör man det i en köksmaskin eller mixer, så blir inte mandeln tillräckligt fluffig. Den blir tung och fuktig, men det går ju det med.

Det är JÄTTEVIKTIGT att det inte kommer någon gula med bland vitorna, för då blir inte smeten fluffig.

Vispa äggvitorna till hårt skum, och tillsätt sockret efter hand. Vänd ner mandel i äggviteröran, och bred ut smeten på en pappersklädd plåt. Grädda bottnen i 175 grader i ca 25 minuter. Kolla noga på slutet, så att den inte bränns vid. Lägg kakan upp och ner, och låt den svalna lite innan du tar bort papperet.

Kolakräm

2 dl vispgrädde

1 dl florsocker

1/2 dl sirap

1 tsk vaniljsocker.

Koka upp grädde, socker, och sirap i en tjockbottnad kastrull. Rör om, och vrid ner värmen. Låt krämen koka sakta till en trögflytande massa i 20-30 minuter. Avsmaka med vaniljsocker. Låt den svalna något, och bred den över tårtbottnen.

Garnering

2 1/2 dl vispgrädde

Kakao

Vispa grädden ganska hårt. Bred ut den över kolakrämen, när kolan har kallnat helt. Sikta kakao över. Sätt in tårtan i kylskåp i ca en timme ( den är alltså bra för att man kan förbereda den innan gästerna kommer.)

Den här tårtan blir inte vacker. Bottnen blir hackig i kanterna, kolasåsen rinner ner över kanterna, och grädden blir inte slät, men SMAKEN. MMMMMMMMMM!!!!!

Den är naturligt fri från gluten, så den är bra för glutenintoleranta. Byter du ut grädden i kolakrämen och ovanpå, mot Oatley, så klarar mjölkallergiker av den också. Diabetiker? Tja, jag har aldrig prövat att göra den på sötningsmedel. Öka på insulindosen....