Blogg

Lucia på Friskis

2025-12-14

Nu har jag i cirka 10 år bakat till Lucia på Friskis. Jag började med att baka lussekatter och fina pepparkashjärtan och stjärnor och grisar, men nu är det annorlunda. Jag bakar inte lussekatter utan "lussepluttar". det innebär att jag rullar en lång sträng med saffransdeg, kapar i små bitar med en degskrapa och trycker ner ETT russin i ena änden av "plutten". Pepparkakorna har blivit "pepparkaksbräck". Jag kavlar ut flak som jag gräddar och sedan bryter jag det i mindre bitar. Mycket enklare och snabbare! I år blev det pepparkaksbräåck på cirka 9 kilo deg och cirka 400 saffranspluttar. Jag kokade glögg med lite tillsats av druvjuice från frysen ( stor skörd av druvor i år ) och svart vinbärssaft och en hiskelig massa extra kryddor. 

Det blev uppskattat av de som kom för att träna. Det blev som vanligt mycket prat om fördelen av att INTE göra hjärtan och stjärnor och om tillsatsen av lite chillipeppar och kakao i pepparkasdegen. Stjärnanisen i glöggen inte att förglömma.

Det var mycket trevligt så klart, men nu har jag använt två dagar till att vila upp mig och komma tillbaka i något slags normaltillstånd igen. Det tär på krafterna även att ha roligt. 

Insåg just att det bara är en dryg vekca kvar till julafton så jag får nog ta tag i julkorten. Jag skickar inte alls så många som jag har gjort förr, för portot är alldeles åt helsike för dyrt.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)